Csirkemell burgonyás bundában

HOZZÁVALÓK:

 • 2 db egész csirkemell filé (kicsontozott! )
 • 3 db burgonya
 • 3 db tojás
 • 8 ek finomliszt
 • 1-2 mokkás kanál só
 • 1/2 mokkás kanál őrölt fehér bors
 • étolaj
 • 2 mokkás kanál szárnyas fűszerkeverék
 • 30dkg rizs
 • 1 mokkás kanál delikát
 • 1/2 mokkás kanál só
 • 1/2 mokkás kanál szárított petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS:

 

A csirkemelleket megmosom, 5 percig hagyom hogy a víz lecsöpögjön róluk. Majd 1-1,5cm-es csíkokra vágom. Be kell fűszerezni (só, bors),majd megszórni valamilyen szárnyas fűszerkeverékkel(én most szárnyas pác fűszerkeveréket használtam). A 3 db burgonyát megpucolom és a nagylyukú reszelőn lereszelem.

Egy nagy tálba teszek (Az otthoni vita :) elkerülése végett kötelező a nagy tál hogy ne csináljunk magunk körül disznóólat :) ) 8 evőkanál lisztet, 3 tojást, a reszelt burgonyát, és az 1-2 mokkáskanál sót. Az egészet masszává keverem.Hogy folyékonyabb legyen öntök hozzá 1,5-2 dl vizet is.Úgy a jó ha nem sűrű a massza, de nem is szabad hogy túlságosan folyékony legyen. 

Nagy edénybe teszek olajat, úgy hogy az olaj kb.2cm magasan legyen az edényben. Nekem a villanytűzhely 1-6-ig van skálázva. Felteszem az olajat 5-ös fokozatra és várok kb.8 percet. Onnan tudom hogy forró az olaj hogy  egy pici massza darabot beleejtek az olajba és ha egyből hangosan sűl akkor forró az olaj, de ha csak lebeg benne az még gáz és várni kell vele) Képeket itt találtok : Milyen forró az olajunk ? Ha elég forró az olaj visszaveszem a tűzhelyt 4-es fokozatra.

Egy másik tálba teszek lisztet és a csirke mell csíkokat beleforgatom a lisztbe. (Minden oldala lisztes kell hogy legyen ! :)) Ezek után a belisztezett csirkemell csíkokat beleforgatom a sűrű tészta masszába.

Mikor felforrósodott az olaj elkezdem sütni a csirkemell csíkokat. A csirkemell hamar megsül,nem kell neki sok idő (kb.8-10 perc). Elég ha a bundája világos barnára sül és kész is van. Egy nagyobb tálba teszek szalvétát, vagy kéztörlőt.Ez fogja felszárítani az olajat a kiszedett húsról.(Nem fog "tocsogni" benne)

Én úgy szoktam ellenőrízni magam, hogy az első adagból egy darabot ketté vágok, ebből látom hogy megsült-e, és meg is kóstolom, ha véletlenül kevés lenne rá a só.   

Rizst főzök hozzá:.

30dkg rizst egy szűrőbe öntök és lassú vízzel átmosom,majd félre teszem higy lecsöpögjön róla a víz.

Egy edénybe teszek 1/2dl olajat,2-3 percig melegítem és bele teszem a rizst.Folyamatos keverés mellett átsütöm (kb.5perc)

Felöntöm vízzel, úgy hogy a víz szintje 2* olyan magasan legyen mint a rizsé.Teszek bele 1 mokkás kanál delikátot,1/2 mokkás kanál só,1/2 mokkás kanál szárított petrezselyem zöld.Elkeverem az egészet, majd lefedem és hagyom főni.(kb.10perc).Amikor már pici víz van rajta, és a rizs is megdagadt eléggé akkor leveszem,és lefedve hagyom még vagy 10 percig.Így a rizs az összes vízet magába szívja. Képek:Rizs főzés

 

 

MIRE figyeljünk oda:

 1. A 2db csirkemell egész csirkemellre értendő!
 2. A megmosott csirkemellekről hagyjuk lecsöpögni a vizet!
 3. A masszát nagy tálban keverjük össze!
 4. A belisztezésnél a liszt a csirkemell minden oldalát érje!
 5. A kisütött húsokat először mindig egy paírtörlővel kibélelt tálba tegyük hogy az elszívja az olajat a húsról.
 6. Az első adag  hús kisülése után ellenőrízzük le a sültségét és a fűszerezettségét is.Ilyenkor még könnyebb korrigálni a dolgokat. :)
 7. Hagyjunk a többieknek is belőle!

Sütés utáni vélemény:

Az egész család kedvence lett ez a könnyen elkészíthető és nagyon finom étel.Mindenkinek ajánlom.    

Jó étvágyat!  :) :) :)