Tepsis töltött fasírt

2014.05.08 11:42

 

Sütés utáni vélemény: Rengeteg edényt, és egyben mosatlant sikerült befognom ennek az ételnek az elkészítésénél, de megérte :)

 

HOZZÁVALÓK:

4db burgonya

8db tojás+ 3db tojás a fasírtba

¼ mokkáskanál szódabikarbóna

1kg darált lapocka

2 fej karikázva és ½ fej hagyma apróra vágva

1 mokkáskanál só

1 mokkáskanál bors

1 mokkáskanál delikát

2 teáskanál pirospaprika

2 fej fokhagyma

1zsömle vízbe áztatva

1 kávéskanál olaj

300g. tejföl

 

ELKÉSZÍTÉS:

1.4db burgonyát héjában oda teszek főzni. Amint megfőtt és kihűlt eltávolítom a héját és felszeletelem.

2.Egy másik edénybe megfőzöm a 8db tojást (szintén héjában :) ). A tojásról hogy főzés után könnyen lejöjjön a héja, a vizébe teszek egy mokkáskanálnyi szódabikarbónát, vagy ugyanennyi sót. Amint kész, tojásszeletelővel felcikkezem mind a 8db tojást.

3. Egy újabb edényben 1 evőkanálnyi zsíron vagy ugyanennyi olajon üvegesre sütöm a két  fej karikára vágott hagymát és félreteszem

4.Egy kis műanyag tálba beleteszem áztatni a több darabra szakított zsömlét 2dl vízbe. Kb.1-2 perc múlva az átázott zsömléből kinyomkodom a vizet.

Egy másik tálba teszem a darált húst, a ½ fej apróra vágott hagymát, sót, borsot, pirospaprikát, delikátot, az átázott, de kinyomkodott zsömlét (4. pont), 3db tojást és az apróra vágott fokhagymát. Az egészet jól elkeverem, összegyúrom.

Egy tepsit kikenek olajjal vagy zsírral. Az elkészült fasírt hús felét belelapogatom az edénybe. Ráteszem a megfőzött és cikkekre vágott burgonyát (1. pont). Majd következik a hagyma (3. pont), és a felkarikázott tojás (2. pont). Az egészre rákenem a 300g. tejfölt, és beborítom a maradék ½ adag fasírt hússal. A tejfölön nem lehet a húst szétnyomkodni, ezért mielőtt rátesszük, a tenyerünkben a húst ellapítom és úgy teszem rá. Lefedem alufóliával a tepsit és irány a sütő.Kb. 20perc múlva leveszem az alufóliát és addig sütöm tovább a húst amíg barna nem lesz a teteje.KB.10-15perc

MIRE figyeljünk oda :

  1. A tojás vízébe hogy könnyen lejöjjön a héja tegyünk sót, vagy szódabikarbónát!
  2. A zsömlét csak 1-2 percig kell vízben áztatni, majd erőteljesen ki kell belőle nyomkodni azt!
  3. A fasírthús elkészítésénél az anyagokat jól össze kell gyúrni! 
  4. A felső fasírthús réteget csak a kezedben elnyújtva tudod beletenni a tepsibe!
  5. Tepsit ki kell kenni olajjal, vagy zsírral!
  6. Sütés előtt a tepsit le kell fedni alufóliával!
  7. Hagyjunk a többieknek is belőle!

Jó étvágyat  :) :) :)