Petrezselyem

A balkonon is termeszthető.

Nálunk is, amint látjátok egy egyszerű fagyis dobozban  is megterem. :)

 

PETREZSELYEM  (Nevezik gyökérnek, petruskának is)

 

Mi magyarok talán leismertebb és legtöbbet használt fűszernövénye a petrezselyem. Levesek és ételek ízesítésére, ill. dekorációként is használjuk. Télre a levelét le lehet fagyasztani és  bármikor elővehető, használható így. Balkonon is termeszthető.

Származása:

Eredetileg Dél-Európában, Földközi-tenger vidékein honos növény a zellerfélék családjába tartozik.2 típusa van: 1, levélpetrezselyem 2, gyökérpetrezselyem.

Gyógyhatása,Tartalma:

C-vitamin, E-vitamin, Karotin, Ásványi sók, illóolaj mely falvonoidokat tartalmaz, amelynek gyulladáscsökkentő hatása van. A zöldje és gyökere egyaránt vértisztító, gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő, és májbetegségek ellen is hatásos. A gyökeréből és a leveléből gyógyteát is szoktak készíteni mely a veseműködést serkenti, vesekő, vesehomok hajtó, és hólyaghurut ellen is használható. Kiváló allergiás panaszokra, cukorbetegség ellen és a látóidegekre is jótékony hatással van. A petrezselyem gyökerét menstruációs panaszokra és az anyatej termelődés elősegítésére is alkalmazzák. Szájszag ellen is kiváló. Hagyma, fokhagyma evése után petrezselyem levelet kell rágcsálni és a benne lévő vegyületek a kellemetlen, erős szagot semlegesítik, csökkentik. A szépségipar is előszeretettel alkalmazza szépségápolási cikkeknél.