Magyaros kenyérlángos

 

·  HOZZÁVALÓK:

 • 80 dkg liszt
 • 3 dkg élesztő
 • 1 teáskanál só
 • 1dl langyos víz az élesztőhöz
 • 2 dl-3 dl langyos víz-,hogy jól gyúrható legyen a tészta
 • ½ teáskanál cukor
 • 175 ml tejföl
 •  20dkg sajt - reszelve
 • 20dkg császárszalonna - apróra vágva
 • 1 teáskanál szárított kapor
 • 2 fej lila hagyma- felkockázva

ELKÉSZÍTÉS:
Az élesztőt langyos, cukros vízben felfuttatjuk, -na máris kezdődik :)

Élesztő felfuttatása:

Egy kistálba öntök 1dl langyos vizet, hozzá a ½ teáskanál cukor. Elkeverem egy kiskanállal és a 3dkg élesztőt összemorzsolva rászórom. Az egészet újra elkeverem és kb.5percig úgy hagyom. Amennyiben jól futtatunk (mármint az élesztőt  :)  ) a tálban a szint megemelkedik látványosan. Ha mégse történik semmi ne csüggedjünk jó lesz az úgy J(Annyit ellenőrizzünk le hogy az élesztő szavatossági ideje nem járt-e le). Nekem is előfordult hasonló eset...hát lesz ami lesz így használtam el az élesztőt.(csak nem megyek le új csomag élesztőért,és mi garantálja hogy nem járok-e ugyanígy). Ami történhet hogy nem kel meg olyan nagyon a tésztánk..és akkor mi van ? :)Majd megnő a tepsiben :), vagy kevesebbet fogunk enni. Erről képeket is találtok az alapismeretek mappában :Élesztő futtatása   

 Egy nagy tálat veszünk elő, beleöntjük a 80dkg lisztet ( ha nem muszály én biztos nem  fogom lemérni,szóval veszem a kilós csomag lisztet és annak kb. a ¾-e + egy pici a 80dkg ),  az 1 teáskanálnyi sót és hozzá öntjük az általunk felfuttatott élesztőt.

A langyos vizet lassan adagolva öntöm hozzá. Gyúrom, öntök egy kis vizet, majd ismét gyúrom, és így tovább.   Elkeverjük, elgyúrjuk az egészet.  (Az sose baj ha sokkal nagyobb a tál mint amire szükségünk van hogy gyúrásnál a liszt ne szóródjon ki. Ezzel megúszunk egy újabb takarítást, és vitát az asszonnyal :) ) . Nálam a tésztagyúrás nem tartott tovább max. 5 percnél. Majd egy ruhával letakart tálban kelesszük 20 percet. Hűtőbe semmiképp se tegyük a tálat, mivel viszonylag melegre van szüksége a tésztának a keléshez.

 

Amíg a tésztánk kel mi készítsük el a hozzávalókat. Daraboljuk fel a lila hagymát, császárszalonnát. Amikor meg kel a tészta már csak rá kelljen szórni. A tepsit kenjük ki zsírral vékonyan.- az oldalát is !

Ha megkelt a tészta , ha nem :) 1-2 cm vastagságú tésztát nyújtunk belőle (nálam ez úgy működött hogy nyújtás helyett a kezeimmel óvatosan elkezdtem húzogatni ellentétes irányba. Vigyázni kell hogy ne lyukadjon ki.). Addig húzgáljuk amíg el nem éri a tepsi méretét, de 1cm-nél vékonyabb ne legyen  . Majd megkenjük tejföllel , az egészre szórjuk a feldarabolt lilahagymát, és a kicsire vágott szalonnát, A tetejére tesszük a  reszelt sajtot és az egészet megszórjuk a  szárított kaporral. Forró sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, amíg a sajt meg nem pirul. (Előmelegített sütőben én maximumon sütöttem és 20perc alatt kész lett).

 

MIRE figyeljünk oda :

 1. Az élesztő szavatossági idejét már a vásárlás során ellenőrizd!
 2. A tésztát nagy tálban gyúrjuk!
 3. A tészta csak langyos, meleg helyen tud megkelni!
 4. Hagyma és a szalonna kockázásánál saját kezünk bele darabolásával ne növeljük a mennyiséget! És a vér se valami jó étel festékanyag! :)
 5. A tepsit mielőtt beletesszük a tésztát, kenjük ki zsírral!
 6. Forrón ne együk meg a tésztát, mert az nem tesz jót a gyomrunknak! :)
 7. Hagyjunk a többieknek is belőle!

Sütés utáni vélemény:

Nagyon ódzkodtam ettől az ételtől hisz végül is csak kell tésztát is gyúrni, de egy nagyon egyszerűen elkészíthető, gyors és roppant finom ételt sikerült összehoznom . Mindenkinek csak ajánlani tudom

Jó étvágyat! :):):)